Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Προϊστορία αγώνων πρωταθλήματος ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Πολλές ευχάριστες στιγμές έχει χαρίσει τα τελευταία χρόνια το Ο.Α.Κ.Α στον Ολυμπιακό, είτε ως γηπεδούχο είτε ως φιλοξενούμενο.
Ιδιαίτερα με αντίπαλο την Α.Ε.Κ ως φιλοξενούμενος τα τελευταία 11 χρόνια έχει ηττηθεί μόνο μια φορά την περίοδο 2007-08 ενώ ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει 7 φορές. 

Μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη για τον Ολυμπιακό στην ιστορία του, την εποχή της μεγάλης ομάδας του Λάκη Πετρόπουλου με τα τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα. Στην πρώτη τους σεζόν λοιπόν εκείνης της εκπληκτικής τριετίας οι «ερυθρόλευκοι» συνέτριψαν την ΑΕΚ με 5-1 (26/11/1972) και αυτή παραμένει η μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη τους επί της Ένωσης που από την πλευρά της έχει το ρεκόρ του 4-1 (4/6/1961).
Αρκετά παιχνίδια των δύο ομάδων (πάντα με γηπεδούχο την ΑΕΚ) ήταν επεισοδιακά, όπως αυτό στην πρώτη επιστροφή του Ντούσαν Μπάγιεβιτς στη Νέα Φιλαδέλφεια ως αντίπαλος (13/1/1997) όπου η Ένωση επικρατεί με 2-0, αλλά δυστυχώς την παράσταση κλέβουν τα εμετικά συνθήματα (συνδυασμένα με ψεύτικα πεντοχίλιαρα με το πρόσωπό του πάνω) προς τον "Ντούσκο".
Το αρνητικό σερί που είχε με την ΑΕΚ (τη μοναδική ομάδα στη θητεία του στον Ολυμπιακό κόντρα στην οποία είχε λιγότερες νίκες από ήττες) ο "πρίγκιπας" έσπασε ο Ιταλός Αλμπερτίνο Μπιγκόν στην πρεμιέρα του στον πάγκο των "ερυθρολεύκων" (15/11/1999). Σε αγώνα κεκλεισμένων των θυρών οι Πειραιώτες επικρατούν με 2-0 (71’ Τζόρτζεβιτς με πέναλτι και 90’ Τζιοβάνι) αλλά οι πιστολιές και τα επεισόδια στο Μέμπερς Κλάμπ της ομάδας αφήνουν και πάλι σε δεύτερη μοίρα το αγωνιστικό κομμάτι. Ενώ και οι παίκτες της ΑΕΚ επιδόθηκαν περισσότερο σε κλωτσοπατινάδα προς τον διαιτητή Δημητρόπουλο τον οποίο θεωρούσαν υπεύθυνο για τη διαμόρφωση του αποτελέσματος.
Δύο ντέρμπι έχουν διακοπεί. Το ένα ήταν στις 13 Ιανουαρίου του 1991, όταν δυστυχώς είχαμε και ένα θύμα, τον νεαρό φίλο του Ολυμπιακού Γιώργο Παναγιώτου που έχασε τη ζωή του, από φωτοβολίδα που έσκασε στην κοιλιά του πριν αρχίσει ο αγώνας. Το παιχνίδι (εξ’ αιτίας φωτοβολίδων) διακόπτεται τελικά από τον Γιώργο Ζακεστίδη στο 84’ και ενώ ο Ολυμπιακός προηγείτω με 2-1 (13’ Γεωργιάδης 5’ Τσιαντάκης, 54’ Τσαλουχίδης).
Οι Πειραιώτες τα έβαλαν με τον ρέφερι, θεωρώντας ότι θα μπορούσε να είχε λήξει το παιχνίδι ενώ τον κατηγόρησαν ότι ανέχτηκε και το σκληρό παιχνίδι των αντιπάλων. Το παιχνίδι ξανάγινε στις 6 Φεβρουαρίου του 1991 στη Ρόδο και η ΑΕΚ πήρε το ματς (1-0) με γκόλ του Μπατίστα στο φινάλε (90’).
Η άλλη διακοπή σημειώθηκε τρία χρόνια αργότερα (1993-94) όταν στο 85’ (με σκορ 1-1) έπεσε το ρεύμα. Στον αγώνα που επαναλήφθηκε (1/12/1993) ο Ολυμπιακός επικράτησε με 2-1 με δυο γκολ του Ολεγκ Προτάσοφ.
Επίσης αξέχαστα είναι και δύο παιχνίδια κυπέλλου. Αρχικά αυτό του 1987-88 (1-3) όπου όλοι οι θεατές βρίζουν εν χορώ τον τερματοφύλακα της ΑΕΚ Θεολόγη Παπαδόπουλο, θεωρώντας τον "πουλημένο". Στη συνέχεια είναι το 1-1 (10/1/2001) με διαιτητή τον Ποντίκη, όπου ο Πέτρος Στάθης παίρνει την απόφαση και δίνει εντολή στους παίκτες να πέσουν κάποιοι κάτω, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να διακοπεί εις βάρος της Ένωσης.
Τον Ιούνιο (6/6) του 1993, τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος η ΑΕΚ στέφεται πρωταθλήτρια στη Νέα Φιλαδέλφεια επικρατώντας του (βαθμολογικά) αδιάφορου Ολυμπιακού με 3-1, με δύο γκολ του Βασίλη Δημητριάδη. Η αγωνιστική εικόνα των «ερυθρολεύκων» προκάλεσε τον θυμό των ανθρώπων του Παναθηναϊκού.

ΟΙ ΠΙΟ "ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΙ" ΑΓΩΝΕΣ

1973: ΑΕΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-5
Η μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ έως τις ημέρες  μας. Οι «ερυθρόλευκοι» αποτελούσαν μαζί με τον ΠΑΟΚ τις δύο ομάδες που είχαν ξεφύγει από τον ανταγωνισμό. Ο Ολυμπιακός μετέτρεψε εκείνο το ντέρμπι σε περίπατο και το τελικό 1-5 τα λέει όλα. Εν συνεχεία κατέκτησε τον τίτλο με δύο βαθμούς διαφορά από τον ΠΑΟΚ ενώ η ΑΕΚ έμεινε στην πέμπτη θέση και εκτός Ευρώπης.

1979: ΑΕΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-0
Λίγοι θα θυμούνται το τελικό αποτέλεσμα εκείνου του αγώνα αλλά πολλοί το τι επακολούθησε στο τέλος της σεζόν. Μία αγωνιστική πριν το τέλος ο Ολυμπιακός προηγείτο στη βαθμολογία με ένα βαθμό από την ΑΕΚ. Αντίπαλος στην τελευταία αγωνιστική ήταν ο ΟΦΗ στο Ηράκλειο. Το τελικό αποτέλεσμα (3-3) έδινε στην ΑΕΚ την ευκαιρία να διεκδικήσει το πρωτάθλημα μέσω αγώνα μπαράζ καθώς από τη μεριά της κατάφερε να κερδίσει τα Γιάννενα με 7-2. Το μπαράζ όμως δεν έγινε ποτέ, καθώς (είχε οριστεί για τις 16-6-79, 20:00 το βράδι) ο Ολυμπιακός δεν κατέβηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας αφού πίστευε πως αδικήθηκε στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ και με ψήφους 587-14 η ΑΕΚ κέρδισε 2-0 στα χαρτιά και πήρε το πρωτάθλημα, το δεύτερο συνεχόμενο.

13 Ιανουαρίου 1991 ΑΕΚ - Ολυμπιακός διεκόπη 
Ο διαιτητής της αναμέτρησης, κ. Ζακεστίδης, αποφασίζει τη διακοπή του αγώνα στο 84', λόγω ρίψης δακρυγόνου στον αγωνιστικό χώρο. Ο Γιώργος Παναγιώτου, φίλαθλος του Ολυμπιακού, χάνει τη ζωή του σε επεισόδια. Πριν διακοπεί το ματς ο Ολυμπιακός κέρδιζε 2-1 (Τσιαντάκης 6', Γεωργιάδης 12', Τσαλουχίδης 54') και η ΑΕΚ αγωνιζόταν με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Στέλιου Μανωλά. Το παιχνίδι ξαναγίνεται από την αρχή (11 εναντίον 11) στη Ρόδο στις 6-2-1991 και η ΑΕΚ κερδίζει 1-0 στο 90' με γκολ του Μπατίστα.
Ο Γιώτης Τσαλουχίδης θυμούμενος τον αγώνα δήλωσε :
«Πηγαίναμε στη Φιλαδέλφεια για να κερδίσουμε την ΑΕΚ που ήταν πρώτη στη βαθμολογία, αλλά το αισθανόμασταν ότι το συγκεκριμένο ματς είναι καταραμένο....Ξαφνικά ενώ προηγούμαστε, απομένουν ελάχιστα λεπτά για να λήξει ο αγώνας και η ΑΕΚ αγωνίζεται με δέκα παίκτες εξαιτίας της αποβολής του Στέλιου Μανωλά, πέφτει ένα δακρυγόνο από τη σκεπαστή και ο διαιτητής κ. Ζακεστίδης διατάσει τη διακοπή της αναμέτρησης. Προτού καλά καλά τον πείσουμε ότι το ματς μπορεί να τελειώσει, βλέπουμε να μπαίνει μέσα ο κόσμος και να ξηλώνει τα δίχτυα» λέει ο Τσαλουχίδης και προσθέτει: «Το εξωφρενικό στην ιστορία δεν ήταν η διακοπή, αλλά η απόφαση της ΕΠΟ να ξαναγίνει το ματς στη Ρόδο, πράγμα που συνέβη και ο Ολυμπιακός έχασε με 1-0 αποχαιρετώντας την πιθανότητα να διεκδικήσει ένα πρωτάθλημα που φαινόταν ότι μπορούσε να κερδίσει. Ηταν μια εποχή που όλες οι αποφάσεις της ομοσπονδίας ήταν κατά κανόνα σε βάρος του Ολυμπιακού και αυτό μας εξόργιζε. Μετά από εκείνη την επανάληψη του αγώνα, κάθε φορά που έπρεπε να πάμε στη Νέα Φιλαδέλφεια αναρωτιόμασταν τι μας περιμένει. Λέγαμε "θα αρχίσουν οι προβολείς να αναβοσβήνουν σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο και θα μας πετάνε καπνογόνα για πλάκα". Νιώθαμε ότι μπορούν να συμβούν τα πάντα εναντίον μας και όλοι όσοι τα κάνουν να μείνουν ατιμώρητοι».
Ενώ ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ Στράτος Γιδόπουλος διαφώνησε με αυτή την εκτίμηση. «Σε εκείνη την περίπτωση απλά εφαρμόστηκε ο κανονισμός.» ενώ παράλληλα δήλωνε ότι «Ο Ολυμπιακός και οι παράγοντες που τον διοικούσαν τότε είχαν δίκιο να φωνάζουν. Και εγώ το ίδιο θα έκανα αν θίγονταν τα συμφέροντα της Ενωσης».

1994: ΑΕΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-2 (ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)
Η ΑΕΚ έπαιζε την καλύτερη μπάλα στην Ελλάδα και υποδέχτηκε τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια με στόχο να διατηρήσει το αήττητο της έδρας. Ο Τσαλουχίδης είχε ανοίξει το σκορ πριν ο Τάσος Μητρόπουλος που είχε πάρει μεταγραφή για την ΑΕΚ ισοφαρίσει. Η τάση του ρεύματος έπεσε όμως λίγο πριν το τέλος του αγώνα και οι ιθύνοντες την ομοσπονδία αποφάσισαν να γίνει και πάλι επανάληψη όπως και το 1991. Δεν συνεχίστηκε δηλαδή από το σημείο που διεκόπη. Στον επαναληπτικό ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος, πήρε τη νίκη με 2-1 και «έσπασε» ένα αήττητο σερί 70 (!!!) αγώνων της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια (μόνο εγχώριες διοργανώσεις).
Μερικά χρόνια αργότερα ο Στέλιος Μανωλάς, αποκάλυψε ότι «το 1993 ο Μελισσανίδης έσβησε τα φώτα στο γήπεδο για να μη χάσουμε». Η κατηγορία δεν αποδείχτηκε, αλλά αυτό που έκανε ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής ήταν να δηλώσει δημόσια αυτό που όλοι υποπτεύονταν. Συγκεκριμένα είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ­«Κοίτα, τότε είχα εκνευριστεί πάρα πολύ γιατί ό,τι έγινε έγινε χωρίς λόγο. Επρεπε να έχουμε κερδίσει το ματς με πολλά γκολ και επειδή ήταν ισόπαλο έσβησαν τα φώτα. Κάποιος κατέβασε τον διακόπτη, δεν έγινε ούτε βραχυκύκλωμα ούτε τίποτα. Εμένα η εντύπωση που μου έμεινε ήταν ότι το έκανε η ΑΕΚ. Εκνευρίστηκα γιατί δεν υπήρχε λόγος».


15 Νοεμβρίου 1999 ΑΕΚ - Ολυμπιακός 0-2
Ο Μπάγεβιτς απουσίαζε, το παιχνίδι (Πρωταθλήματος) ήταν κεκλεισμένων των θυρών και όλοι πίστεψαν ότι θα ήταν η αρχή των ...ήρεμων αγώνων ανάμεσα στις δύο ομάδες. Η διαιτησία του Βαγγέλη Δημητρόπουλου, όμως, άναψε τα αίματα. Επεισόδια μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ο Μιχάλης Κασάπης κλωτσάει τον ρέφερι και αργότερα επιβάλλεται στον παίκτη εξοντωτική ποινή αποκλεισμού 23 αγωνιστικών! Ακολουθούν ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΚ και της Netmed κατά της διαιτησίας, ανακοίνωση των διεθνών ποδοσφαιριστών της Ενωσης ότι αποχωρούν από την Εθνική ομάδα και η κορύφωση της αιματηρής νύχτας γίνεται στην αίθουσα VIP'S του γηπέδου. Ο προσωπικός φρουρός του τότε προέδρου της ΕΠΑΕ, Βίκτωρα Μητρόπουλου, Νίκος Γιαννουδάκος, πυροβολεί τρείς φορές στον αέρα, ακολούθως τραυματίζεται στο πόδι από αιχμηρό αντικείμενο και οδηγείται στο νοσοκομείο. Σκηνές απείρου κάλλους. Θύμα και πάλι το ελληνικό ποδόσφαιρο.

10 Ιανουαρίου 2001 ΑΕΚ - Ολυμπιακός διεκόπη
Δύο αποβολές παικτών της ΑΕΚ από τον διαιτητή της συνάντησης, κ. Ποντίκη, βάζουν φωτιά στην εξέδρα των οπαδών της ΑΕΚ. Η ισοφάριση (1-1) από τον Ανδρέα Νινιάδη, είναι και η τελευταία φάση του αγώνα, αφού επικρατεί χαμός. Πάικτες των γηπεδούχων κάνουν τους τραυματίες και ο διαιτητής αποφασίζει τη διακοπή του αγώνα, αλλά μένει στον αγωνιστικό χώρο για περισσότερο από μισή ώρα, καθώς ...μάρμαρα ίπτανται προς κάθε κατεύθυνση. Ο Ολυμπιακός κερδίζει τον αγώνα στα χαρτιά 0-2.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Mε γηπεδούχο την ΑΕΚ...
Μεγαλύτερη νίκη ΟΣΦΠ στα Εθνικά πρωταθλήματα: 0-5 (1953-54)
Μεγαλύτερη νίκη ΑΕΚ στα Εθνικά πρωταθλήματα: 3-0 (1933 και 1940)
Μεγαλύτερη νίκη ΟΣΦΠ στην Α` Εθνική: 1-5 (1972-73)
Μεγαλύτερη νίκη ΑΕΚ στην Α` Εθνική: 4-1 (1960-61)
Μεγαλύτερη νίκη ΟΣΦΠ στα Επαγγελματικά: 1-3 (2005-06)
Μεγαλύτερη νίκη ΑΕΚ στα Επαγγελματικά: 4-0 (2007-08)

ΕΘΝΙΚΑ ΠΡΩΤΘΛΗΜΑΤΑ
Α΄ΕΘΝΙΚΗ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ
1930-31 0-2
1931-32 0-4
1932-33 3-0
1933-34 0-3
1934-35 0-4
1935-36 0-0
1938-39 2-1
1939-40 3-0
1945-46 1-0
1946-47 0-2
1953-54 0-5
1957-58 0-1
1958-59 1-2

1959-60 1-0
1960-61 4-1
1961-62 0-0
1962-63 2-2
1963-64 0-2
1964-65 3-3
1965-66 0-2
1966-67 1-0
1967-68 2-1
1968-69 0-1
1969-70 1-0
1970-71 2-0
1971-72 1-1
1972-73 1-5
1973-74 0-0
1974-75 0-0
1975-76 1-1
1976-77 1-0
1977-78 2-0
1978-79 0-0

1979-80 0-1
1980-81 2-1
1981-82 2-2
1982-83 1-1
1983-84 2-1
1984-85 1-1
1985-86 0-0
1986-87 0-1
1987-88 2-0
1988-89 1-2
1989-90 0-0
1990-91 1-0
1991-92 1-1
1992-93 3-1
1993-94 1-2
1994-95 2-2
1995-96 1-1
1996-97 2-0
1997-98 1-0
1998-99 2-0
1999-00 0-2
2000-01 1-2
2001-02 2-3
2002-03 1-1
2003-04 0-1
2004-05 0-0
2005-06 1-3
2006-07 3-3
2007-08 4-0
2008-09 0-1

2009-10 1-2

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΤΗΝ Α’ ΕΘΝΙΚΗ (Χωρίς Εθνικά Πρωταθλήματα)
ΑΓΩΝΕΣ : 15
ΝΙΚΕΣ ΑΕΚ : 17         ΝΙΚΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ : 15          ΙΣΟΠΑΛΕΣ : 19         ΓΚΟΛ : 60-54

Δεν υπάρχουν σχόλια: