Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

"Μεταγραφικός πυρετός" και αερολογία



    Καλησπέρα Σύγγαυροι,
Είχαμε αρκετές μέρες να τα πούμε μέσω άρθρου. Εβδομάδες ή και μήνα για την ακρίβεια.
Μπήκαμε και στον Ιούνιο, καλό καλοκαίρι και καλό μήνα να έχουμε λοιπόν. Το ότι πλέον κινούμαστε σε καλοκαιρινούς ρυθμούς συνεπάγεται όμως ένα πάγιο στο χρόνο γεγονός.
Την έναρξη της μεταγραφικής περιόδου. Αυτό επιπλέον σημαίνει την πυροδότηση της παπαρολογίας των ΑΡΔικειμενικών. Χιλιάδες ονόματα ακούγονται και γράφονται κάθε μέρα. Ονόματα που αφορούν τον μεταγραφικό σχεδιασμό της ομάδας. Άλλοι παρουσιάζονται κλεισμένοι, άλλοι "αλμυροί", άλλοι έρχονται υπό προϋποθέσεις και άλλοι αποτελούν το αντικείμενο ταξιδιών υψηλόβαθμων στελέγχων της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ. Για να μην πλανόμαστε πλάνην οικτράν ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα, και ας βάλουμε κάποια άλλα σε σειρά, διότι είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για μεταγραφές ακόμα.


    1.  Αρχικά, ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια σε βεβιασμένες κινήσεις χωρίς ουσιαστικό προγραμματισμό. Τι εννοώ; Ναι μεν ενισχυόμεθα στις θέσεις που πονάμε, αλλά πολλές φορές αυτό γίνεται σε λάθος χρονική στιγμή. Ο Μήτρογλου πέρυσι έκλεισε την τελευταία ημέρα των μεταγραφών ας πούμε. Σωστή ή λάθος τακτική,  αυτή ακολουθείτο τα προηγούμενα χρόνια. Ελπίζω να αλλάξει αυτό από φέτος και να έχουμε το 90% των παικτών μας στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Τα θετικά αυτού πολλά, με βασικότερο τη δυνατότητα του προπονητή να "δέσει" την ομάδα από πολύ νωρίς και να την παρουσιάσει έτοιμη στην έναρξη των επισήμων υποχρεώσεών της.
    2. Πριν βέβαια αρχίσουμε να ασχολούμαστε με τα ονόματα που γράφονται και ακούγονται, καθώς και τα "μπαμ" που κοσμούν τα πρωτοσέλιδα των φυλλάδων, θα πρέπει να αναλογιστούμε κάποια πράγματα. Βασικότερο όλων είναι ότι ο Περέιρα, ο οποίος κατά τα φαινόμενα θα παραμείνει στο τιμόνι της ομάδας και για την ερχόμενη αγωνιστική σεζόν, βρίσκεται στην Πορτογαλία για διακοπές. Με την επιστροφή του θα υπάρξει συνάντησή του με τη διοίκηση, όπου και θα συζητηθούν τα μεταγραφικά θέματα. Τι παίκτες θέλουμε, σε ποιες θέσεις, και πως θα εκπονηθεί το δύσκολο έργο της συμπλήρωσης του παζλ του ρόστερ μας. Μέχρι τότε, κανένα όνομα δε θα πρέπει να σας εξιτάρει ή να σας απογοητεύει, καθώς καμιά σοβαρή ομάδα δεν πορεύεται μεταγραφικά χωρίς τη συγκατάθεση του προπονητή της.
    3. Εξ' ίσου σημαντικό είναι και το ξεσκαρτάρισμα του ρόστερ. Ο Ολυμπιακός έχει παίκτες δανεικούς σε αρκετές ομάδες, τους οποίους ακόμα δε γνωρίζουμε αν θα τους έχουμε μαζί μας τη νέα σεζόν, αν θα πουληθούν, αν θα μείνουν ελεύθεροι ή αν θα ξαναφύγουν δανεικοί. Πέραν του Κολοβού, ο οποίος κέρδισε πανάξια την ευκαιρία του να πείσει τον Περέιρα στη φετινή προετοιμασία, όλοι οι υπόλοιποι δανεικοί έχουν μέλλον συννεφιασμένο στο μεγάλο λιμάνι. Περιπτώσεις όπως ο Βλαχοδήμος, ο Καραμάνος, ο Καθάριος, ο Κατάι, ο Ολαϊτάν, ο Γιαταμπαρέ και τόσοι άλλοι, δε γνωρίζουμε αν θα πάρουν την ευκαιρία από τον Περέιρα να καταθέσουν τα διαπιστευτήριά τους στην καλοκαιρινή προετοιμασία. Πέρα από αυτούς ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι περιπτώσεις Ενέν και Ιωαννίδη. Αμφότεροι δανεικοί σε ομάδες του εξωτερικού (Έβερτον και Ντόρτμουντ αντίστοιχα), αγωνίζονται στην Κ21, και έχουν εντυπωσιάσει με τις μέχρι τώρα εμφανίσεις τους. Μάλιστα ακούγεται ότι Έβερτον και Ντόρτμουντ θέλουν να κάνουν χρήση των option αγοράς των  παικτών, options οι οποίες ανέρχονται κάπου στον 1 εκατομμύριο για τον κάθε παίκτη.
    4. Ξεσκαρτάρισμα στο ρόστερ θα υπάρχει σίγουρα και για παίκτες που δεσμεύονται με συμβόλαιο από τον Ολυμπιακό. Τρανά παραδείγματα αποτελούν οι Ντουρμάζ, Γιαννούλης, Χάρα, Ιμπραΐμ, Πελέ και άλλοι που δεν έπεισαν με την παρουσία τους και ίσως είναι ήδη υπ' ατμών.
    5. Ένας κομβικός άξονας, ο οποίος θα κρίνει και τις μεταγραφές στο κέντρο είναι η ενεργοποίηση των οψιόν αγοράς των δανεικών από Μονακό και Άντερλεχτ αντίστοιχα, Εντινγκά και Μιλιβόγιεβιτς. Πριν λίγο καιρό το ρεπορτάζ έλεγε ότι θα αποκτηθεί ένας εκ των δύο. Αυτή τη στιγμή το προβάδισμα έχει ο Σέρβος, καθώς πληροφορίες λένε πως Ολυμπιακός και Άντερλεχτ βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για την ολοκλήρωση του deal.
    6. Άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας είναι οι ενδεχόμενες πωλήσεις βασικών παικτών. Φήμες οργιάζουν για μεγάλες προτάσεις που καταφθάνουν στα γραφεία της ΠΑΕ για Ρομπέρτο, Ομάρ, Μαζουακού και Κασάμι, ενώ τελευταία μπλέχτηκε και το όνομα του Μπενίτες για Γερμανικές ομάδες. Τα τελευταία χρόνια έχουμε συνηθίσει σε προτάσεις που δύσκολα αρνούμαστε, καθώς και οι ίδιοι οι παίκτες θέλουν να αγωνιστούν σε ένα πρωτάθλημα καλύτερο από το ελληνικό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: